Un nor de particule radioactive depistat în Europa în ultimele săptămâni indică producerea unui accident nuclear în Rusia sau în Kazahstan spre sfârşitul lunii septembrie, conform Institutului francez pentru Securitate Nucleară (IRSN).
Autorităţile ruse au negat că ar fi la originea incidentului atomic, deşi Agenţia meteorologică rusă a confirmat depistarea unor particule radioactive în concentraţii de sute de ori mai mari decât limitele admise, scrie Mediafax.
În acest context, organizaţia ecologistă Greenpeace a cerut iniţierea unei investigaţii internaţionale privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, informează site-ul cotidianului The Guardian.
În multe zone din Europa au fost depistate concentraţii mari de ruteniu-106. Zona suspectă este Argaiaş, situată în sudul Rusiei, unde concentraţiile de particule radioactive au fost de 986 ori peste limitele normale. În zona Argaiaş se află uzina de procesare a uraniului Maiak. „Contaminarea cu izotopi de ruteniu-106 nu are legătură cu activităţile din zona Maiak”, se arată într-un comunicat al companiei.
Filiala rusă a organizaţiei Greenpeace a cerut Administraţiei pentru energie atomică de la Moscova (Rosatom) lansarea unei „anchete detaliate”, urmând să sesizeze Parchetul General rus.
Rosatom a respins informaţiile privind producerea vreunui incident nuclear în Rusia. „Rosatom confirmă categoric că nu au existat accidente neraportate sau care ar fi trebuit raportate pe teritoriul Rusiei”, informează un comunicat oficial.
Ce este izotopul ruteniu-106 şi ce pericole poate aduce
Ruteniu-106 este un izotop radioactiv al elementului ruteniu (Ru), ceea ce înseamnă că cei doi atomi au numere diferite de neutroni. Elementul, care macroscopic este un metal deschis la culoare este similar cu platina din punct de vedere chimic şi poate fi obţinut prin dizolvarea acesteia din urmă în acid azotic şi acid clorhidric, substanţe extrem de ieftine. Ruteniul este un element foarte rar şi a fost descoperit pentru prima dată în 1844 în Munţii Ural, scrie Live Science.
Izotopul de Ru-106 nu se găseşte în natură, ci este produs prin fisiunea nucleară a atomilor de uraniu-235 în reactoarele nucleare. Izotopul de ruteniu este de obicei produs în timpul reprocesării combustibilului nuclear. Reprocesarea nucleară implică separarea plutoniului şi uraniului radioactiv de combustibilul nuclear epuizat.
Ru-106 este folosit şi în tratamentele cu raze împotriva unor tipuri de cancer care apar în zona capului. Se găseşte, în cantităţi mici, şi în sateliţi, mai exact în generatoarele termoelectrice, conform IRSN.
Doze mari de Ru-106 sunt toxice şi cancerigene atunci când sunt ingerate, materialul fiind reţinut în oase. Din fericire, nivelul detectat în ultimele două luni este sub cel de risc, conform aceluiaşi institut. Deşi hrana poate fi contaminată cu Ru-106 pe o rază de câţiva kilometri din zona sursă, şansa că hrana contaminată să fie exportată este de asemenea mică.
De aceea, având în vedere că izotopul nu poate fi produs de natură şi nu se află niciun satelit prăbuşit în apropiere, sursa poate fi numai de la un reactor nuclear.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: